Elgulvvarme
Produkter
EL GULVVARME - Danske kvalitets produkter lige ved hånden
Med el gulvvarme har du mulighed for at etablering af ny gulvvarme, i din eksisterende bolig, uden at skulle foretage en gennemgribende ændring af ejendommens konstruktion. Varmen fordeles bedre i boligen, end med normal opvarmning med feks. en elradiator. Med el gulvvarme opnår du en behagelig lun temperatur ved gulvet, og et par grader køligere i hoved højde. En af de største fordele ved etablering af el gulvvarme frem for vandbåren gulvvarme, er som sagt at du slipper for større ændringer af gulvet. Den kan således blot ligges oven på den eksisterende gulvflade, og der kan efterfølgende ligges f.eks. klinker eller træ gulv oven på.
HVAD ER EL GULVVARME?
El gulvvarme er varme i gulvet, der er basseret på et net, bestående af et elektrisk kabel, som opvarmes når der løber strøm igennem det. Kablet kan købes som løse længder, som man selv kan nedlægge i det mønster man ønsker, eller det kan købes, installeret på en færdig ”måtte” som blot ligges ud på gulvfladen. Kablerne eller måtterne kan enten støbes ind i et betongulv, eller lægges under et trægulv på samme måde som almindelig vand basseret gulvvarme. Tykkelsen af el gulvvarme er omkring typisk på 3-4 mm. El gulvvarme er som oftest brugt i renoveringer, eller som supplement til anden varmekilde i nyere huse, som f.eks. klinkegulve på første sal. Endvidere er el gulvvarme også meget anvendelig i sommerhuse hvor der ikke findes anden supplerende varme installation.
HVOR ER DET MULIGT AT BENYTTE EL GULVVARME?
El gulvvarme etableres som sagt ofte ved renovering af badeværelser eller andre gulve med klinke eller flisebelægning, hvor det eksisterende gulv ikke bliver brudt op. Varmen kan nemlig lægges oven på det eksisterende gulv, så gulvet hæves ca. 1 cm. Hvis gulvet ligger oven på beton, støbes varmekablet eller varmemåtten typisk ind ca. 3 cm under betongulvets overflade. Til sammenligning kan plastslanger til vandbaseret gulvvarme ligge op til 9 cm under gulvets overflade. Hvis varmekablet støbes ind i betonen, skal det varme hele betongulvet op, ligesom vandbaseret gulvvarme før man mærker varmen. Det betyder, at varmen er længe om at reagere, når du skruer op eller ned. Hvis gulvet ligger på strøer af træ, skal varmekablerne lægges på et hønsenet, der er placeret frit svævende over isoleringen mellem strøerne, ca. 3 cm under trægulvet. Udover at der kan være begrænsninger for, hvor det er muligt at montere el gulvvarme, skal der også tages hensyn til hvornår det er lovligt at montere el gulvvarme. Der må f.eks. ikke monteres el gulvvarme som den primære varmekilde, hvor der er tilslutningspligt til gas- eller fjernvarme. Dog må el gulvvarme gerne benyttes i ovenstående områder, såfremt der er tale om renoveringer hvor det på grund af byggetekniske forhold, vil være uforholdsmæssig bekosteligt at installere en anden varmekilde.
TERMOSTAT VALG
El gulvvarme styres af en el
termostat, som måler på temperaturen, og tænder og slukker for spændingen til gulvvarmen, alt efter om der er behov for varme eller ej. Dette gør også at drifts økonomien holdes nede, da systemet kun forbruger strøm, når der er behov for varme. El termostaten kan enten måle på temperaturen i rummet, eller måle på temperaturen på gulvet. Der er fordele og ulemper ved begge måder. Rum termostaten udmærker sig ved, at måle på hele rummets temperatur, og holders således driftsudgifterne nede, hvis solen opvarmer rum temperaturen, men samtidig kan der ikke garanteres en komfort temperatur, så gulvet altid er lunt. Gulv termostaten sikre derimod at gulvet altid har en behagelig temperatur, men omvendt kan denne også give meget varmt gulv i de kolde måneder, hvor der er behov for højere rum temperatur. Udover de ovennævnte termostat typer, findes der også termostater, med begge funktioner indbygget, således både rum og komfort temperatur kan holdes individuelt. Ligeledes kan termostater fås i såvel digitale som analoge udførelser, samt med et hav af funktioner, som f.eks. kalender og timer mm.